НОВИНИ

Горски пожар бушува на Халкидики

Голям горски пожар бушува на Ситония - средния ръкав на Халкидическия полуостров. Ситуацията се усложнява от силните ветрове и от продължителната суша, която започна в началото на лятото. За щастие няма информация за пострадали хора.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:51, 25.10.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Пожарът избухна рано тази сутрин в гъста борова гора в източната част на Ситония. В условия на силни ветрове 80 пожарникари и много доброволци цял ден се опитваха да овладеят огъня. Те разполагаха с 37 пожарни коли, два хеликоптера и четири самолета. Небето над Ситония се покри с дим, който се виждаше отдалече.

За щастие само едно село беше непосредствено застрашено от пламъците. След като остана без електричество и мобилни връзки, жителите му бяха евакуирани от съображения за сигурност. Труднопроходимият терен и силният вятър, който достигаше до 8-а и дори до 9-а степен по 12-степенната скала на Бофорт, затрудняваха борбата с огъня.

За сметка на това той се разпространяваше бързо след сушата, която това лято порази Северна Гърция. При същите условия тази сутрин пламна пожар в района на Солун. Огънят там беше бързо овладян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Българският червен кръст отбелязва 140 години
​Българският червен кръст отбелязва 140 години
​Журналисти от повече от 50 медии от България и чужбина се събраха в Скопие
​Журналисти от повече от 50 медии от България и чужбина се събраха в Скопие