НОВИНИ

Готвят по специални рецепти на 50 деца с редки болести

50 деца с хронични заболявания вече посещават детските градини и ясли във Варна. За тях са осигурени специални седмични менюта с четири различни диетични режима. Хранителните списъци са съобразени с всички европейски изисквания. Храната се приготвя в общинските предприятия – „Комплекс за детско хранене“ и „Ученическо и столово хранене“.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
07:26, 14.03.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Инициативата е пилотна за страната и се осъществява в партньорство между община Варна, университетската болница „Света Марина“ и Регионалната здравна инспекция. Финансирането е около 30 000 лв. годишно и се поема от общината. Ангажираните специалисти пък работят безвъзмездно.

доц. Миглена Георгиева, детски гастроентеролог: "Готвенето по специални рецепти никак не е лесно. Нямаме масово препоръчване, т.е. без изследване това нещо да се препоръчва и да се работи като диетични режими".
;

Специалистите предложиха да бъде променена и наредбата за здравните кабинети в детските градини и училищата. Целта е децата с хронични заболявания да получават повече грижи.

проф. Виолета Йотова, детски ендокринолог: "В рамките на една година ще успеем да направим така, че децата с хронични заболявания били те – целиакия, епилепсия, диабет, онкологично заболяване, да не се чувстват отритнати в заведенията".

Доста често децата с редки болести трудно се адаптират към детските заведения, защото трябва да ядат различна храна от своите връстници.

Мария Гичева, родител: "Задавали са ми въпроси - тя защо не яде тази храна? Странно им е, свикват от малки с различното".

Специалистите изразиха надежда, че моделът на Варна ще бъде взаимстван и от други областни центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Без шум и фанфари направихме реформата в енергетиката
Делян Добрев: Без шум и фанфари направихме реформата в енергетиката
Милиони демонстрираха срещу политиката на Дилма Русеф
Милиони демонстрираха срещу политиката на Дилма Русеф