НОВИНИ

Гозби с мед в подкрепа на пчеларите

Готвачи от България и Италия нагостиха варненци и гостите на града с ястия, приготвени с пчелен мед. Инициативата е организирана от мести пчелари в подкрепа на техен колега, изгубил всичките си пчели, заради пръскане с пестициди в района на пчелините му. Това е първото от поредица нестандартни събития, целящи да привлекат общественото внимание към проблемите на производителите на пчелен мед у нас.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:00, 29.06.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Идеята за нетрадиционното кулинарно събитие се появява, след като протестите на пчеларите не успяват да им спечелят помощ в борбата с пестицидите.

Валентин Атанасов, пчелар

„Решихме, че трябва нещо нетрадиционно да направим и това е примерно 50 гозби с мед.“

Идеята да се включат и рецепти от древността е на Андрей Слабаков.

Андрей Слабаков
„Древните са готвили с мед, нямало е захар и всичко е било мед. Хората с това са готвили и траките и етруските и римляните, всички са готвили само с мед.“

Готвачите припомнят, че за да не изгуби медът полезните си вещества, температурата на храната, в която се добавя не трябва да надвишава 40 градуса. Това обаче не е пречка сладкият продукт да се използва в приготвянето на основни ястия.

Стефано Раниери, готвач от Италия
„В днешно време медът присъства само на закуска, но всъщност може да се употребява и за основни ястия. Така може да се коригира вкусът на храната, когато е пресолена например.“

Някои от по-интересните ястия, които жителите и гостите на Варна успяха да опитат безплатно са „Печено свинско с мед и меден сос“ и „Заек по стара тракийска рецепта с мед и лукчета“. Представяйки тези различни и вкусни рецепти, организаторите се надяват да стимулират българите да употребяват повече мед в ежедневието си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската делегация на срещата на върха на ПСЮИЕ в Хърватия
Българската делегация на срещата на върха на ПСЮИЕ в Хърватия
Росен Желязков: Ще оптимизираме самите бизнес процеси в администрацията
Росен Желязков: Ще оптимизираме самите бизнес процеси в администрацията