Съд в Калифорния осъди агрохимическия гигант "Монсанто" да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, заболял от рак на кръвта. Решението е важно, защото още стотици подобни дела за вредата от пестицида "Раундъп" чакат да влязат за разглеждане в щатски и федерални съдилища. "Монсанто" ще обжалва присъдата.

46-годишният Диуейн Джонсън бил диагностициран с рак на лимфната система преди четири години. Като градинар на училищни имоти в района на Сан Франциско редовно пръскал с големи количества от съдържащия глифозат пестицид Раундъп и генеричния му продукт Рейнджър про.

Болестта му е в терминална фаза и затова делото беше гледано с предимство. Съдебните заседатели три дни обсъждаха дали концернът е виновен, защото не е предупредил за риска.

Съдия Сюзан Рамос Боланос: Бил ли е Раундъп про или Рейнджър про същественвен фактор в причиняването на вреда на господин Джонсън? Отговорът е да. Щели ли са обикновените потребители да разпознаят потенциалния риск? Отговорът е не.

След присъдата Джонсън изрази надежда тя да подкрепи каузата за опасността от пестицида.

Според "Монсанто" активната съставка е безопасна, а видът рак, от който е болен Джонсън, се развива в продължение на години и той вероятно го е получил преди да заработи в училището през 2012 г. Глифозатът е безопасен, реагираха и от германския "Байер", който неотдавна придоби "Монсанто".

Спорът вреден ли е глифозатът се води от години.

През 2015 г. Световната здравна организация го класифицира като вероятно канцерогенен, година по-късно Европейската агенция за безопасност на храните не подкрепи това становище. През ноември еврокомисията разреши използването му за още пет години.