НОВИНИ

Какви промени предвижда новата наредба за столичния градски транспорт?

Промени в правилата в столичния градски предвижда нова наредба. Сред предлаганите промени са въвеждането на нощен градски транспорт и по-ниски глоби за нередовните пътници. Какво още включва новата наредба и как ще се отрази на качеството на превозните услуги, говори репортерът на БНТ Тереза Ставрева със Зафир Зарков от Столичния общински съвет.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:24, 22.02.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Успоредно с модернизацията на градския транспорт и разширяването на метрото трябва да се променя и нормативната база, заяви пред камерата на БНТ Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия. В Столичния общински съвет ще се разгледа нова наредба за столичния градски транспорт, като усилията ще са насочени към подобряване на качеството и преодоляване на някои специфични проблеми.

Тя ще помогне да се въведе системата за електронно таксуване на пътници, допълни той.

Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия: Това ще може да става през интернет и смартфони, както и приложения, като самият смартфон да стане удостоверяващ документ за движение.

Обсъждани са мерките за ограничаване на моторния транспорт в дни с повишено замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Една от мерките за това е „зеленият билет“, който в наредбата се регламентира. Предоставя се възможност и за „бяла карта“ - безплатен градски транспорт - но за въвеждането на подобна мярка са унжни промени на законодателството на национално ниво.

;

Другата нова услуга е нощният транспорт на София.

Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия: В регламента се коментира т.нар. нощна карта с предложена стойност от 2 лв. за всички линии, които функционират през нощта.

Метрото няма да бъде включено заради големия му ресурс и капацитет, допълни той. Линиите ще са между 2 и 4 и ще се изчакват на спирка в центъра на столицата. Наредбата намалява и глобата за нередовен пътник и премахва таксата за багаж.

;

Предвижда се малко над 1 млн. км. допълнителен пробег на градския транспорт. Заедно с модернизацията ще се върви към намаляване на интервалите на движение на градския транспорт, допълни Зарков.

Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия: Ще се доставят още 140 автобуса, сред които и електрически.

Той допълни, че средната възраст на превозните средства от градския транспорт ще е по-малка от тази в Западна Европа.

Гражданите имат един месец за предложения как си представят столичния градски транспорт в по-добър вид, напомни репортерът на БНТ Тереза Ставрева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Червеното вино е полезно за зъбите
​Червеното вино е полезно за зъбите
Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит
Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит