НОВИНИ

Графикът за излизане на Великобритания от ЕС е в ръцете на британските власти

Графикът за излизане на Великобритания от Европейския съюз зависи от британските власти, заяви говорителка на Европейската комисия, след като вчера британският Висш съд взе решение, което може да забави Брекзита.

bnt avatar logo
от БТА
15:25, 04.11.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
графикът излизане великобритания ръцете британските власти

"Това вече е работа на британските власти", каза говорителката Мина Андреева в отговор на журналистически въпроси за телефонния разговор по темата от тази сутрин между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей, съобщи Франс прес.

Министър-председателката го информира за решението на Висшия съд, а Юнкер отново заяви, че ЕК уважава конституционния ред на Обединеното кралство, каза говорителката, като уточни, че разговорът е бил по-скоро кратък. Комисията отказа да коментира решението на британското правосъдие или отражението му върху графика на Брекзита.

Висшият съд в Лондон вчера постанови, че британските депутати трябва да се произнесат по процедурата за напускане на ЕС. Британското правителство не смята, че въпросът трябва да се гласува в парламента и незабавно заяви, че ще обжалва решението пред Върховния съд, който се очаква да отсъди в началото на декември. Ако решението на Висшия съд бъде потвърдено, ще се стигне до парламентарни дебати, които може да забавят значително Брекзита и да затруднят преговорите между Лондон и Брюксел.

Премиерът Тереза Мей, която обеща процедурата за Брекзит да започне преди края на март 2017 г., не промени този график.

Днес тя изрази увереност, че правителството ще спечели обжалването на решението на Висшия съд, посочва Ройтерс. В телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с председателят на ЕС Юнкер тя повтори, че сроковете за задействане на член 50 от Лисабонския договор не са се променили, каза неин говорител. Той допълни, че се очаква Мей да отправи същото послание и в предстоящи телефонни разговори с френския президент Франсоа Оланд и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в онкоцентъра в Пловдив
Напрежение в онкоцентъра в Пловдив
Джулиан Асанж: Няма да позволят на Тръмп да стане президент
Джулиан Асанж: Няма да позволят на Тръмп да стане президент