COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Гранични полицаи от Смолян върнаха на гръцките власти 28 иракчани

На ГКПП – Капитан Петко войвода по реадмисионната спогодба с Република Гърция са върнати 28 иракчани, преминали нелегално гръцко-българската граница, съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция”.

от Агенция"Фокус"
14:18, 05.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
гранични полицаи смолян върнаха гръцките власти иракчани

Групата иракчани, състояща се от 7 мъже, 6 жени и 16 малолетни и непълнолетни, е преминала незаконно гръцко-българската граница на 23 юли 2016 г. Те са задържани от гранични полицаи в района на 34 пирамида, в землището на с. Лозенградци, област Кърджали.

При извършения обиск в иракчаните са намерени документи, издадени от Република Гърция. Пълнолетните са задържани в ГПУ-Момчилград, а непълнолетните са настанени в специализирано помещение. По случая са образувани бързи производства, уведомена е районната прокуратура.

На 25 юли районният съд в Момчилград е наложил присъди на пълнолетните иракчани - 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба по 200 лева.

Със заповед на началника на ГПУ-Момчилград на чужденците е наложена административна мярка „принудително отвеждане до границата“. Създадена е организация за прилагане на спогодбата между правителствата на България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

На 3 август 2016 г. 28 от нелегално преминалите границата иракчани са върнати на гръцките власти на ГКПП – Орменион. Един техен съгражданин е попълнил декларация за доброволно завръщане и е заминал със самолет за Ирак.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Работодателите отново искат отмяна на праговете за минимален осигурителен доход
Работодателите отново искат отмяна на праговете за минимален осигурителен доход
Пиян мъж се опита да нападне Митьо Очите в болницата
Пиян мъж се опита да нападне Митьо Очите в болницата