НОВИНИ

Гранични полицаи спасиха група мигранти от измръзване

Трагедия в Странджа - задържаха премръзнали мигранти на граничната бразда в района на Малко Търново - 15-годишно момиче и 30-годишна жена са починали от студа. Групата е от 20 души - повечето деца, някои от тях боси.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:03, 07.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Заради тежките зимни условия в Странджа много от бежанците са били със сериозни измръзвания и граничните полицаи са ги изнасяли на ръце от района на браздата. Цяла нощ е продължило транспортирането им до бургаската многопрофилна болница за оказване на спешна помощ.

Уредите за нощно виждане и термовизионните камери засекли снощи движение в района на местността "Бърдце", трудно достъпно място в сърцето на Странджа. Дежурният наряд гранични полицаи открива в дълбокия сняг първата група от трима мъже в безпомощно състояние. Извикват подкрепа и започват на ръце и с помощта на платнища да ги свалят към колата. Това каза специално за "По света и у нас" главният секретар на МВР Георги Костов. Той потвърди, че по-голямата част от групата са деца, а няколко от тях са били без обувки.

Граничарите казват, че най-вероятно при преминаването на буйната гранична река Делийска водата ги е отнесла. Всички от групата вече са в бургаската болница.

Д-р Георги Матев, изп.директор на МБАЛ-Бургас: Състоянието на децата е добро бих казал. След вчерашните различна степен при диагностика измръзвания, само едно от децата е в малко по-тежко състояние, но няма опасност за краченцата, главно краченцата му са измръзнали. По отношение на двамата пациенти, които са постъпили в 2 часа през нощта, късно намерени в околностите на Малко Търново, и двамата са били в тежко критично състояние, бих казал коматозно състояние вследствие на измръзване.

Мъжете са в Реанимация и вече са в стабилно състояние-казаха от болницата. Децата също са стабилизирани и състоянието им се подобрява.

Д-р Георги Матев, директор на МБАЛ Бургас: Според данни на придружаващите полицаи от Гранична полиция са намерени две починали жени - едната смятам че е на около 15-16 момиче едва ли не, малко по-възрастна, около 30-годишна е другата придружителка.

Главният секретар на МВР уточни, че тепърва ще се изяснява произходът на задържаната група, тъй като чужденците са без документи за самоличност. Предстоят и беседи, които ще се проведат от агенти на ДАНС.

Едва след това ще стане ясно дали нелегално преминалите българската граница са от Сирия, както първоначално повечето твърдят или от друга държава. След като бъдат излекувани бежанците ще бъдат настанени в Центъра за мигранти в Елхово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 км е опашката от тирове на ГКПП Кулата, Илинден - напълно блокиран
10 км е опашката от тирове на ГКПП "Кулата", "Илинден" - напълно блокиран
Северна Корея изстреля спътник с неизвестно предназначение
Северна Корея изстреля спътник с неизвестно предназначение