НОВИНИ

Протест срещу системата на управление пред парламента

5-часов протест срещу правителството пред сградата на Народното събрание беляза днешния ден. Граждани, организирани от българи, които живеят в чужбина, се събраха с искане за смяна на системата за управление. През целия следобед движението беше блокирано. Журналистите, отразяващи протеста, бяха посрещнати с обиди, които прераснаха в блъскане.На днешния протест представители на медии, включително и БНТ, бяха обиждани и блъскани. Срещу нас бяха използвани и нецензурни думи. По този повод заявяваме, че всякакви физически и морални нападки са крайно неприемливи и абсолютно недопустими. Напомняме, че всички журналисти са там, за да изпълняват своите професионални задължения, без да взимат страна.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:57, 16.09.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Организирали се в социалните мрежи. Определят се като българи - емигранти. Завърнали се да потърсят сметка на всички управляващи от Прехода до днес. Част от протеста бяха и познати лица като Йоло Денев. Недоволните настояват за избор на личности, а не на партии с възможност за отзоваване на избраните.

Росен Миленов - един от организаторите на протеста: Исканията са - първото е за оставка на кабинета "Борисов 3".
Светослав Кузулджов: Искаме така да се направи системата, че да няма вече зависимости от тоя, от оня, лобистки закони. Настояваме един ден всички да можем да живеем нормално, народа да си вземе властта в неговите ръце, да няма властимащи.

Искат и референдуми по швейцарски модел с пряко допитване до народа, електронно и дистанционно гласуване.

Росен Миленов - един от организаторите на протеста: В България изключително трудно е да инициираш като лице референдум, като гражданин обикновен, ако зад теб не застане някаква организация, независимо дали е политическа или някаква неправителствена организация, защото трябват пари, трябва достъп до медии.

Последваха обиди. И обвинения към журналистите.

Последва и блъскане. Полицията се намеси. Образува плътен кордон. Протестиращите настъпиха към парламента. Блокираха движението. И така през целия следобяд.

Думата се даваше на всеки, който пожелае. Изразиха недоволство - от политката до футбола. И се заканиха - пак да се върнат - още утре по същото време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ: Световното първенство по волейбол - България - Куба
Гледайте по БНТ: Световното първенство по волейбол - България - Куба
С молебен бяха отбелязани 1125 години от Преславския църковно-народен събор
С молебен бяха отбелязани 1125 години от Преславския църковно-народен събор