Протестиращи от цялата страна, представители на малкия и среден бизнес се събраха пред сградата на НС в знак на протест срещу наредба Н-18, която трябва да въведе нов софтуер на касовите апарати. Според тях отлагането й с 6 месеца е прах в очите, защото за това време нищо няма да се промени. Протестиращите блокираха площада пред Народното събрание, след което тръгнаха на шествие към Министерския съвет. В момента протестът е на Орлов мост. Кръстовището е затворено. Друга група протестиращи са блокирали кръстовището на Софийския университет.

Протестиращите заявиха, че бизнесът им е заплашен, а той е гръбнакът на икономиката. Настояват за по-ниско ДДС - 9% вместо 23%. Заявиха, че не са лъжци и престъпници, но всички проверки, които се извършват, ги принуждават да бъдат такива. Казаха, че са за това бизнесът да бъде на светло, но при ясни правила и без да бъде задушаван.

© Милена Кирова
Отлагат влизането на наредба Н-18

Отлагат влизането на наредба Н-18

Отлага се влизането в сила на промените на наредбата за касовите апарати с шест месеца. Това стана ясно след среща на министъра на финансите Владислав...

Протестиращите блокираха площада пред НС и изпълниха цялото пространство около паметника на Цар Освободител.

Плътен полицейски кордон и жандармерия, построен в четири реда, охраняваше протеста. С възгласи "Оставка" и тъпани протестиращите изразиха своето недоволство. На няколко пъти те отправиха обидни квалификации към полицаите, но до сериозни съприкосновения не се стигна.

По-късно протестиращите се отправиха към Министерски протест. В знак на протест, те стъпкаха и запалиха касови апарати пред сградата.

Ричард Алиберов, председател на Българската асоциация на заведенията заяви, че се разграничават от исканията за оставка и от опитите, по думите му, протестът да се яхне от политически партии.

На въпрос на БНТ кои партии - Алиберов отговори, че става дума за "Възраждане".

Представители на БСП също бяха забелязани на протеста.

Според Алиберов от понеделник започва работата по наредбата, така че бизнесът да бъде удовлетворен.

Към 15.00 часа протестът се премести на кръстовището на "Орлов мост". Протестиращите спряха автобус 213, който се опита да премине през кръстовището. Наложи се намесата на полицаи, които застанаха пред предното стъкло на автобуса, за да го предпазят.© Милена Кирова

На протеста дойде и Мая Манолова.

Тук е и най-отявлената протестираща от протестите през 2013 г. в подкрепа на кабинета Орешарски - Нина Гергова.

Протестиращите се разделиха на 2 групи. Една част от тях останаха на Орлов мост, а другата група се отправи към кръстовището на Софийския университет.


Във Варна стотици представители на малкия и среден бизнес също протестираха срещу наредба Н-18 и за намаляване на данък добавена стойност за хотелите и заведенията за обществено хранене.

Във Варна също протестираха срещу наредба Н-18

Във Варна също протестираха срещу наредба Н-18

Във Варна стотици представители на малкия и среден бизнес протестираха срещу наредба Н-18 и за намаляване на данък добавена стойност за хотелите и зав...