НОВИНИ

Граждани настояват да се създаде Закон за рекламната дейност

Граждани настояват да се създаде закон за рекламната дейност. Причината за искането им е нерегламентираното поставяне на плакати и обяви на всевъзможни места, което загрозява градския пейзаж. Още по темата от Владимир Христовски.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
19:45, 20.09.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В града няма място, което да не е облепено с плакати и обяви.

Мадлен Кирчева: "Всичко това, което ние виждаме по стълбове, ел. табла, всичко това е незаконно и наред с това създава отвратителен облик на столицата, а само след няколко месеца ние тук поемаме Европейското председателство и столицата не може да изглежда по този начин."
Марин Григоров: "Решението е незабавни законови мерки или тази дирекция, която се занимава с рекламата, да инициира законопроект за рекламата. Глобите да бъдат от 5000 - 10000 лева и обществено полезен труд."

Според Иво Пенев от Столичния инспекторат не е необходим Закон, защото местата и санкциите са регламентирани в Наредбата за чистотата и Наредбата за рекламната дейност, които не позволяват да се налагат веднага санкции.

Иво Пенев, началник сектор реклама в Столичния инспекторат: "Когато се установят такива нарушения, лицата, в чиято полза са разлепени различните лепенки, следва да бъдат предупредени с протокол и предписание в срок, минимум, подчертавам, 15 дни да отстранят своето нарушение."

В повечето случаи обаче нарушителите премахват рекламните си материали. Парадоксалното в случая е, че ако те разлепят материали на 16-тия ден, то процедурата започва отначало. Това остава впечатление у гражданите, че материалите не се премахват, а те са в процедура, коментира Пенев. И ако все пак нарушителят не изпълни предписанието, глобата за физическите лица е между 100 - 5000 лева, а за юридическите между 700 - 20 000 лева.

Иво Пенев, началник сектор реклама в Столичния инспекторат: "Много често обаче имаме оправдания, че такива листовки са разлепени от други лица с цел да бъдат компрометирани лицата от листовката."

В София са отредени 44 регламентирани места за лепене на обяви. Според Иво Пенев техният брой е твърде малък и затова се обмисля той да бъде увеличен. Пенев подчертава, че Общината не губи нищо от тях, защото рекламодателите не плащат за място на информационните табла, а рядко се стига до налагане на санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еколози протестираха в София
Еколози протестираха в София
Овладян е пожарът край стадион Берое
Овладян е пожарът край стадион "Берое"