COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Граждански искове за над 200 млн. лева по делото "Сарафово"

Граждански искове за рекордните над 200 млн. лв. допусна съдът по делото "Сарафово". На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви на паркинга до летището в Бургас. Загинаха 5-ма израелски туристи и българският шофьор на автобуса, над 40 бяха ранени. Подсъдими по делото задочно, като съучастници и помагачи на физическия извършител, са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан и двамата с ливански произход.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
17:25, 20.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Граждански искове за рекордната сума от над 200 млн. лв. от името на 48 пострадали допусна съдът по делото "Сарафово". На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви на паркинга до летището в Бургас. Загинаха 5-ма израелски туристи и българският шофьор на автобуса, над 40 бяха ранени. Подсъдими по делото задочно, като съучастници и помагачи на физическия извършител, са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан и двамата с ливански произход.

Една година след като беше насрочено първото заседание, Специализираният съд успя да призове редовно всички пострадали и роднини на загиналите в Израел. Съдът не се съгласи те да предявят финансови искове към Военното крило на Хизбулла - като граждански ответник. Мотивът беше, че ливанската шиитска групировка изобщо не се споменава по делото.

Съдът допусна почти всички финансови претенции на пострадалите, въпреки възраженията на защитата, че те са твърде завишени спрямо нашата съдена практика те ще затруднят наказателното дело и . Изключени бяха исканията за суми, обосновани с разходи за погребения и загубени приходи в бъдеще. Освен израелските граждани, искове към двамата подсъдими предявиха роднините на загиналия Мустафа Кьосов и екскурзоводката Данка Иванова.

Докато беше в съдебната зала, прокурорката Калина Чапкънова, която работи по делото от самото начало, научи, че е избрана за член на ВСС от парламента.

Иначе делото за терористичния акт в Сарафово отново не започна, заради формална процедура, свързана с възможността да се обжалват част от днешните определения на съда. Съдебният състав има амбицията да даде ход на процеса през ноември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"