НОВИНИ

Граждански организации искат КЕВР да отложи приемането на новите цени на парното

Граждански организации поискаха Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи приемането на новите цени за парното, докато стане ясно с колко ще поскъпне природният газ.Регулаторът отказа с мотива, че не може да влияе върху стойността на синьото гориво, която се определя от международните котировки на петрола.

Николай Минков
от Николай Минков
18:23, 07.06.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Предложените от КЕВР нови цени на парното предвиждат най-голямо поскъпването за жителите на Бургас от 9%, в Плевен - 6%, Перник - около 4%, а за столичани - малко под 2 на сто. Абонатите в Пловдив пък ще плащат с 4 на сто по-ниски сметки.

Гражданските и неправителствени организации поискаха от регулатора да отложа новите цени.

Георги Христов, Гражданско движение „Днес“: Ние сме категорично против да се преразглеждат цените още повече, че предстои да се разгледат цените на природния газ.
Огнян Винаров, Граждански контрол „Ден“: Затова ви предлагам да насрочите обсъждане доклада на „Булгаргаз“ за обявеното увеличение цената на природния газ с около 16%, което е обявено в медиите преди 1 месец.
;

От КЕВР отказаха да отложат решението си за новите цени на парното, нито да насрочат ново обществено обсъждане.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Не може да се направи ново обществено обсъждане,защото нормативната база, а това са закона и наредбите, строго разписват тези срокове. При всички положения ще се постараем да направим едно справедливо решение , но не можем да променим цени, по които природният газ достига до територията на страната и са от външен доставчик.
;

КЕВР предложи и минимално поскъпване на тока за бита, като за абонатите в Западна и Югоизточна Блъгария то е малко под 2%, а Североизточна - близо 3 на сто.

Участниците в общественото обсъждане не са съгласни и с предложените цени на тока, защото борсовата е в пъти по-ниска от предлаганата от трите енергодружества.

При средна цена на борсата 70 лв. за мегават, ЕРП-тата и НЕК продават тока за над 120 лв.

Новите цени на парното и топлата вода трябва да влязат в сила от 1 юли, след като регулаторът ги утвърди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Путин отговаря на въпроси на граждани
Владимир Путин отговаря на въпроси на граждани
Български фотограф с пореден кулинарен Оскар
Български фотограф с пореден "кулинарен Оскар"