COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Граждански сдружения обжалват и цената на парното

Преди три дни две организации се оплакаха пред съда от цените на природния газ. Жалбите са изработени с помощта на юристконсултите на омбудсмана Мая Манолова.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:53, 13.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Три граждански сдружения подкрепяни от омбудсмана Мая Манолова внесоха жалба срещу поскъпването на парното от април. Според жалбоподателите увеличението, освен незаконно е немотивирано.

Цената на отоплението в цялата страна беше увеличена от Комисията за енергийно и водно регулиране с между 18 и 38%. Причината е поскъпването на цената на природния газ с близо 30 на сто от април.

Преди два дни сдруженията внесоха жалба и срещу поскъпването на газа. Няма срок, в който съда да се произнесе по жалбите. Практиката обаче показва, че подобни производства се точат продължават между една и две години.

Мая Манолова, омбудсман:
Процедурата за повишаване на цената на парното започна още преди да е извършено увеличението на природния газ и в хода на самата процедура, топлофикационните дружества не бяха постъпили заявления за искане на това увеличение. На практика КЕВР служебно увеличи цената на парното в интерес на енергийните дружества. Няма значение аз какво мисля, има значение какво мислят българските граждани. Най-важното при работата на един такъв регулатор е доверието, което имат и хората и бизнеса към него. В случай, в който той постановява решения в интерес на монополите, на силните на деня, това доверие се разклаща, на практика то липсва.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Без тържества и шествия – президентът се поклони пред Солунските братя
Без тържества и шествия – президентът се поклони пред Солунските братя
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината