COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Гренландия губи ледовете си по-бързо, отколкото се предполагаше

Загубата на ледове в Гренландия се е увеличила четирикратно от 2003 година насам, констатира проучване, публикувано в изданието Трудове на Националната академия на науките на САЩ.

от БТА
15:17, 22.01.2019
Чете се за: 00:33 мин.
Животът
​гренландия губи ледовете отколкото предполагаше

Най-голямото топене на ледената маса в периода 2003-2013 година е било наблюдавано в Югозападна Гренландия. Този регион не беше разглеждан по-рано като важен фактор в покачване на нивата на океаните, защо в него почти не се срещат големи ледници. Досега се считаше като голям проблем изхвърлянето на лед в океана от големите ледници.

Но сега учените откриха втора заплаха. Големи количества ледена маса се превръщат в реки, които изтичат в морето. Топенето на повърхностната ледена маса, причинена от глобалното затопляне, ще се превърне в голям фактор при повишаването на нивото на океаните.

"Единственото нещо, което можем да направим, е да забавим глобалното затопляне, тъй като ледената покривка на Гренландия е в критична фаза", заяви авторът на проучването проф. Майкъл Бивис от университета в Охайо. През декември друго проучване, публикувано в сп. "Нейчър", констатира, че топенето на ледената покривка на Гренландия, която на места достига 1,6 километра дебелина, в наше време се е ускорило с 33 процента спрямо 20-и век.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
​Меркел и Макрон подписаха френско-германски договор за приятелство
​Меркел и Макрон подписаха френско-германски договор за приятелство