Грипна епидемия e обявена от днес в пет общини в Благоевградска област. Регионалната здравна инспекция в Благоевград обяви рязко повишаване на заболеваемостта в общините Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Заради високия риск от остри респираторни заболявания от днес започва грипна ваканция за учениците, която ще продължи до петък. Издадени са предписания до здравните заведения в петте общини.

Благоевград

Грипната епидемия в Благоевград и областта е обявена, след като в последните дни рязко се повишиха болните хора. Най-засегнати се оказаха детските градини и училищата, а много от лекарите се наложи да работят с удължено работно време, за да могат да прегледат всички чакащи пациенти.

От дни пред лекарските кабинети в Благоевград се извиват дълги опашки от болни пациенти. Само за седмица Зорица води двегодишния си син за трети път на преглед.

Грипът бързо се разпространява и бързо води до усложнения. За това е много важно хората да не се самолекуват, а да се обръщат към специалист, още при първите симптоми.

Д-р Екатерина Чакалска, специалист по детски болести: За мен грипът е доста агресивен този сезон, не мога да кажа какви усложнения ще има твърде рано е. За 24-48 часа, братчета сестричета, баба, дядо, случва се по 3-4 човека като влезе грипът в семейството, да заболяват. Времето за съжаление е много хубаво, но не е с нас, щом се оправи времето и се вдигнат температурите, то е идеален инкубатор за вирусите, хората с деца излизат навънка, а вирусът си търси гостоприемник.

Лекарите съветват да се приемат течности и да се избягват контакти с болни хора.

Д-р Екатерина Чакалска, специалист по детски болести: Ако усетят първите признаци по-добре да си останат вкъщи, отколкото да отидат на работа и да си изпратят децата на детска градина, за да не се разнася инфекцията.

Лекарите препоръчват на всички болни да носят маски, защото така предпазват хората около тях от вируса.

Д-р Весела Мончева - РЗИ-Благоевград: От днес обявяваме грипна епидемия в пет общини - Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Това се наложи, тъй като през последната седмица заболеваемостта от грип и ОРЗ нарасна три пъти в сравнение с предходната. От 118 на 10 000, тя скочи на 433 само за Благоевград. В другите общини заболеваемостта е по-малка, но е достатъчна за обявяване на грипна епидемия. В момента наблюдаваме и другите общини, засега заболеваемостта не е много висока и не се налага обявяване. Изключение прави община Симитли - до два дни ще се разбере ще има ли епидемия и там. Тази година повече боледуват малките деца - от 0 до 4-годишна възраст и от 5 до 14. Има усложнения, предимно бронхопневмонии. При възрастните болни преобладава групата между 20 и 40-годишните. Хубавото е, че се повлияват добре от лечението.

Грипната епидемия остава до петък. Възможно е, ако заболелите лица се увеличат, и тя да бъде удължена.

От днес е обявена грипна ваканция за учениците в София и други градове

От днес е обявена грипна ваканция за учениците в София и други градове

От днес всички училища в София остават затворени.