НОВИНИ

Грипният щам "Хонконг" ни атакува с месец по-рано

Грипът тази година ни атакува още от декември, с около месец по-рано от очакваното. Щамът е "Хонконг". В Перник от вчера е обявена грипна епидемия. От утре такава ще бъде обявена и в Хасково и Харманли.По последни данни нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания е високо, като общата заболяемост е 166 на 10 000 души. Най-много болни има в Перник, Пловдив, Габрово и Хасково. Опасност от емидемия има и във Варна, Враца, Добрич, Монтана, Пазарджик и София.За децата, които са най-рисковата група, лекарите съветват при оплаквания задължително да се потърси медицинска помощ и да не се прибягва до самолечение.По последни данни нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания е високо, като общата заболяемост е 166 на 10 000 души. Най-много болни има в Перник, Пловдив, Габрово и Хасково. Опасност от емидемия има и във Варна, Враца, Добрич, Монтана, Пазарджик и София. За децата, които са най-рисковата група, лекарите съветват при оплакван

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
11:49, 28.12.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

При бебета на възраст под шест месеца, които имат температура над 38 градуса, хрема и кашлица веднага трябва да се потърси лекарска помощ. В случаите, когато детето е по-голямо може да се изчака до 2-3 дни, като се наблюдават симптомите. Ако кашлицата стане по-дълбока и мъчителна, съветът е да не се отлага посещението при специалист.

д-р Светла Контилска - неонатолог: В никакъв случай да не се предприема самолечение, особено с антибиотици - тъй като те не са ефективни при вирусни инфекции.

За да се предпазим от опасните вируси, пренасяни по въздушно-капков път, най-сигурното средство е да се избягва контактът с болни и струпването на много хора в непроветрени помещения, както и да се мият често ръцете.

д-р Светла Контилска - неонатолог: При малките деца - ограничаването на контакта с външни хора, това е едно от основните превенции.

Друго сигурно средство е при посещения в болниците да се носят маски. Те обаче трябва да се сменят на всеки два часа, за да е ефективна защитата.

Единственото лечение срещу вируса за деца и за възрастни са противовирусните средства, които спират размножаването на грипния вирус в организма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зорница Русинова: Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма
Зорница Русинова: Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма
Изложба на спасени творби от земетресението в Италия
Изложба на спасени творби от земетресението в Италия