НОВИНИ

Рекордни жеги за Нова година в Австралия, жесток студ скова САЩ

С рекордни жеги ще посрещнат Новата година в Австралия, и със студ и сняг в много райони на САЩ. На Нюйоркското летище Ла Гуардия работата за кратко беше нарушена не от зимни бури, а от липса на ток заради авария в електроподаването, която предизвика и необичайно небесно явление.

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 28.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Рекордните 49,3 градусадостигна живакът в Марбъл Бар в северозападната част на Австралия. Горещата вълна с 40-градусови температури се пренася и на югоизток към големите градове Сидни и Мелбърн. Следващите дни там ще е средно с 16 градуса над обичайното за това време на годината. Предупреждението за Сидни е от най-високата степен за изключителна жега.

В Канзас, Минесота и Северна Каролина в САЩ извънредно положение създават зимни бури със сняг и силен вятър. Някои райони в тези щати са буквално заровени в преспи. Пътни участъци са затворени, отменени бяха хиляди полети.

В Ню Йорк внезапно озарено в синьо небе накара не малко хора да си помислят за какви ли не свръхестествени причини, дори за извънземни. Властите успокоиха нюйоркчани със съвсем земно обяснение - избухване на трафопост в електрическа подстанция в Куинз.

Сиянието се образува от влиянието на преминаващото през въздуха електричество върху атомите на съдържащите се в него газове. Аварията предизвика и трусове, които изкараха някои хора на улицата, а прекъсването на тока наруши за кратко работата на летище Ла Гуардия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кучетата в паника от пиратките на Нова година
Кучетата в паника от пиратките на Нова година
Почина писателят Амос Оз
Почина писателят Амос Оз