НОВИНИ

От нашия пратеник: Гърци протестират за името на Македония

Хиляди хора от цяла Гърция се събраха в Солун на протест срещу употребата на названието "Македония" при преговорите със Скопие за името на държавата. На живо от Солун предава специалният ни пратеник Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:10, 21.01.2018
Чете се за: 01:46 мин.
По света

Протестите бяха запалени от старта на преговорите за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие, които започнаха в Ню Йорк. Там на масата на преговорите излязоха няколко предложения за ново име на Република Македония. Предложения, които Гърция трябва да приеме и така да реши спор, датиращ от 1992, а те са "Република Нова Македония", "Северна Македония", "Вардарска Македония", "Горна Македония" и "Република Македония Скопие". Общото между всичките е названието Македония - нещо, против което гърците тук са против. Днес те скандираха само едно "Македония е само една и тя е гръцка. Това са думи на бившия гръцки президент Константинос Караманлис, казана със сълзи на очи през 1992 г., когато се заражда диспутът между Гърция и Македония.

По данни на органите на реда 100 000 души участваха на протеста днес, макар според организаторите техният брой да е 400 000 души. Сред тях имаше хора от Крит, дошли на коне от далечния южен остров. Те бяха истинска атракция днес по време на протеста. Хора от Северна Гърция, облечени във военни униформи в традиционни облекла. Имаше и страшно много млади хора облечени в черни дрехи, т.нар анархисти и ляво ориентирани. Това са първите големи протести в Гърция по повод спора за името. Такива протести не е имало от години.

Една единствена партия официално подкрепи протеста - това е коалиционният партньор в правителството на Алексис Ципрас "Независими гърци." на министъра на отбраната Панос Каменос, макар че днес присъстваха и депутати на други партии, включително и консервативната опозиция "Нова Демокрация".

Кики: Казвам се Кики, от Солун и искам, Боже мой, Скопие да няма гръцко име. Скопие е друга държава.

- жител на Крит: Не приемаме името Македония. Македония е само гръцка.

Георгиус: Преди 50-60 години Тито им е дал името Македония, но името на тази държава е Вардарска Бъдовина. Тези хора вярват, че имат македонски език, култура - това би означавало да казваш, че Москва не е Русия.

- Тяхното име е Вардардска, Вардарска.

Георгиус Папандониу: Компромис е възможен само между политиците, но не и между хората.

Бабис: Не изпитвам гняв, а се боря за правото си, ако някой открадне нещо от вас, как бихте се чувствали.

Предстои в рамките на два месеца и Атина, и Скопие да излязат със становище по тези предложения за името. Очаква се натискът от улицата да се засили. Предстои да се види как ще протече планирана среща на 24 януари - първа по рода си между гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонският му колега Зоран Заев в рамките на икономическия форум. Каквото и да решат Ципрас и Заев, решението ще бъде гласувано в гръцкия парламент, а в Македония се говори дори за свикване на референдум.

Спирос Сидерис, журналист, агенция IBNA: 1. Въпросът за решаване на името е опция на правителството, както и при решаване на висящи въпроси с Албания и Турция още. Алексис Ципрас претегли данните, за да преодолее всички проблеми. Мисля, че не е основа само на правителствения си партньор и евентуален, но и на всички народни представители на всички партии. Това е не първият път, когато при сириза и АНЕЛ имаме разлика в мнението. Тези разлики не са хвърлили правителството и нито сега ще се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и ГЕРБ с коментар за контрола на горивата
БСП и ГЕРБ с коментар за контрола на горивата
Ученици с интересна инициатива в Международния ден на прегръдката
Ученици с интересна инициатива в Международния ден на прегръдката