НОВИНИ

Гърция е на финалната права за ратифициране на Споразумението от Преспа

В гръцкия парламент започнаха обсъжданията на договора от Преспа между Атина и Скопие. Ключовото гласуване за новото име на Македония е в четвъртък. Какви са нагласите сред депутатите - вижте повече от кореспондента на БНР Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
18:56, 21.01.2019
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Започна финалът към ратифициране на споразумението от Преспа. Пълна поляризация на мнения и позиции в гръцкия парламент е отражение на разделението сред гърците.

Правителството и лично премиерът Ципрас не успяха да убедят гърците, че договорът със Скопие не е израз само на двустранни отношения, а е гарант за сигурността на Балканите. Всички проучвания са категорични -70% от гърците са против името Северна Македония.

Днес текат дебатите в комисията по външна политика и отбрана. СИРИЗА не владее мнозинство както в комисията, така и в парламента. Според парламентарната процедура в четвъртък късно вечерта се очаква решаващия вот на депутатите. Спорът от десетилетия между Атина и Скопие ще се реши с вота на независими депутати.

Организаторите на протестите "Македония е Гърция" отново призовават за демонстрация пред парламента в четвъртък, когато депутатите ще гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция осъди българин на две години затвор за трафик на мигранти
Франция осъди българин на две години затвор за трафик на мигранти
ДРУГИТЕ новини: В подкрепа на кораба Радецки
ДРУГИТЕ новини: В подкрепа на кораба "Радецки"