НОВИНИ

Гърция издаде първите лицензи за отглеждане на канабис за медицински цели

Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели. Южната ни съседка легализира канабиса за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за неговото отглеждане и производство. Два лиценза бяха предоставени днес, а още 12 ще бъдат издадени до края на тази година, посочи министерството на икономиката и развитието.

bnt avatar logo
от БТА
21:46, 19.11.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
гърция издаде първите лицензи отглеждане канабис медицински цели

Има огромен интерес, основно от Канада и Израел, някои от тях са много големи, заяви на пресконференция зам.-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас. В отговор на въпрос той изтъкна, че не се разглежда легализиране на канабиса за развлекателни цели. Пициорлас каза, че първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около 12-18 месеца. Производството е основно ориентирано към износ, посочи той.

Предполага се, че хиляди пациенти в Гърция използват канабис за редица сериозни медицински състояния, въпреки че властите нямат точни данни. Продуктите, съдържащи канабис за медицински цели, ще бъдат достъпни с рецепта в аптеките. Те няма да се субсидират от държавната здравно-осигурителна система, посочи здравният министър Андреас Ксантос.

Първите лицензирани оранжерии за канабис ще бъдат в Лариса и Коринт. 14-те лиценза се очаква да доведат до създаване на над 750 работни места и да представляват инвестиции от около 185 млн. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР в Македония връчи на унгарския посланик протестна нота заради Груевски
МВнР в Македония връчи на унгарския посланик протестна нота заради Груевски
Двама полицаи пострадаха след инцидент с патрулна кола в столицата (СНИМКА)
Двама полицаи пострадаха след инцидент с патрулна кола в столицата (СНИМКА)