НОВИНИ

Гърция отказа екстрадиция на турските пилоти

Гърция няма да върне на Анкара осемте турски военни, избягали в страната ден след опита за преврат на 15 юли. Върховният касационен съд в Атина отказа екстрадиция на военните, обявени от Турция за пучисти. Съдиите се съобразиха с доводите на прокуратурата, която се произнесе срещу връщането на военнослужещите, подчертавайки липсата на гаранции от страна на Турция за справедлив процес. Анкара от своя страна обяви, че съдебното решение е политически мотивирано.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, коресп. на БНР
19:58, 26.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Осемте турски военни напуснаха Върховния съд за първи път с открити лица и видимо развълнувани от решението на гръцките магистрати. Благодариха на гърците, които се бяха събрали пред съда в очакване на решението.

Турските пилоти няма да бъдат екстрадирани, въпреки искането на прокуратурата в Истанбул. Защитниците на подсъдимите, едни от най-добрите гръцки юристи, успяха да докажат, че военните не са участвали в опитата за преврат и приложените от турските власти доказателства не посочват вината им.

Един от аргументите на защитата беше, че те не са били въоръжени,за да участват в покушение срещу турския президент, а и не са били в района, където той се е намирал.

Осемте турски военни се приземиха с хеликоптер в Александруполис на 16-ти юли след опита за преврат и поискаха политическо убежище. На първа инстанция получиха два месеца условно за нелегално влизане в страната. Последва иск за екстрадиция от Анкара. На него днес отговори Върховният съд.

„Днес е победа на демокрацията и на европейските ценности", коментират авторитетни гръцки юристи.

Преди решението на съда се проведоха няколко разговора на президента Ердоган с премиера Ципрас, като Анкара оказваше натиск за екстрадиция на военните дори и със засилване на бежанската вълна към Гърция.

Гръцкото правителство заяви, че съдбата на осемте турски военни е в ръцете на правосъдието,което днес ги освободи.

Решението не подлежи на обжалване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест и оставки в 19 училище в София заради проблемен ученик
Протест и оставки в 19 училище в София заради проблемен ученик
Работниците от Чистота в Пловдив масово се разболяха от грип
Работниците от "Чистота" в Пловдив масово се разболяха от грип