Гърция премахва напълно капиталовите ограничения, въведени в разгара на кризата през 2015 година. Това е знак, че страната се връща към стабилност, след като преживя три поредни спасителни програми, коментира Ройтерс.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта пред депутатите в парламента, че още един ангажимент от програмата на управляващите се изпълнява преди определения срок.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция: В сътрудничество с Централната банка на Гърция възстановяваме напълно нормалното движение на капитали.

От днес капиталовият контрол е минало.

Капиталовите граничения бяха въведени момент, когато Атина спореше с международните кредитори за това как да се стимулира гръцката икономика. Страната имаше огромен дълг. Европейската централна банка спря финансирането за гръцките кредитори, а хората масово теглеха пари от банките. Стигна се до затваряне на банките за три седмици, таван за теглене от банкомат в размер на 60 евро и ограничения за редица финансови операции. Оттогава ограниченията отпадаха постепенно.

Окончателното премахване влиза в сила на 1 септември. Очаква се това да помогне за засилване на доверието и привилчане на инвестиции в Гърция.