НОВИНИ

Гърция ще получи нов транш от 10 милиарда евро

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха споразумение, което позволява достъпа на Гърция до нов транш от спасителна финансова помощ и преструктуриране на 20 процента от дълга на страната. Сумата ще възлиза на десет милиарда и триста милиона евро.

Владислав Велев
от Владислав Велев Георги Петров
06:38, 25.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Френският финансов министър Мишел Сапен първи съобщи, че той и колегите му са се договорили с Гърция и Международния валутен фонд за споразумение, което ще отговори на молбите на Атина за облекчаване на външния дълг на страната.

Сделката е за отпускане на втори транш от макрофинансова помощ в размер на 10 милиарда и 300 милиона евро. По думите на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум сумата може да бъде преведена на няколко етапа.

Първият платеж ще възлиза на 7 милиарда и 500 милиона евро и той може да бъде осъществен още през втората половина на юни. За получаването на по-нататъшни преводи Гърция ще трябва да изпълни всички съответни целеви показатели на международната програма, в частност по приватизацията и реформирането на енергийния пазар.

;

Председателят на Еврогрупата потвърди и намерението на организацията да реструктуририра до 20 процента от дълга на Гърция. По думите му е постигнато споразумение за оценка на равнището на устойчивост на дълга въз основа на базов сценарий, при който нуждите на Гърция за финансиране ще представляват до 20 процента от нейния брутен вътрешен продукт след завършване на програмата за макрофинансова помощ. В краткосрочна перспектива може да става дума само за технически мерки за облекчаване на обслужването на държавния дълг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бинали Йълдъръм: Приоритет ще е икономиката
Бинали Йълдъръм: Приоритет ще е икономиката
Жълт код за силен вятър в 17 области
Жълт код за силен вятър в 17 области