НОВИНИ

Гърция спря депортацията на мигранти в Турция

Гърция заяви, че ще са необходими най-малко две седмици за възобновяване на процеса на депортиране на мигранти от източните егейски острови към Турция, предаде Асошиейтед прес.

гърция спря депортацията мигранти турция
bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 10.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Заместник външният министър по европейските въпроси Никос Ксидакис призна това на пресконференция, на която присъстваха неговите колеги от Франция, Италия, Малта и Португалия, както и външните министри на Холандия и Словакия.

Депортирането на мигранти от Гърция в Турция е временно спряно, тъй като повечето от 6750 мигранти на гръцките острови подават молби за убежище, а има недостиг на квалифициран персонал, който да обработва молбите, включително преводачи. Повечето експерти, обещани от ЕС, все още не са пристигнали, съобщава АП.

Френският държавен министър по европейските въпроси Арлем Дезир призова бежанците от Сирия и Ирак да следват легалните процедури за търсене на убежище в Европа, вместо да рискуват живота си с опасния път по море към Гърция, който води единствено обратно в Турция, откакто балканските държави северно от Гърция затвориха границите си.

Дезир каза, че Франция ще приеме 200 бежанци директно от Турция "през следващите дни и седмици".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Теодосий Теодосиев: Пиша двойки, но доброжелателно
Проф. Теодосий Теодосиев: Пиша двойки, но доброжелателно
Красимир Каракачанов: Проблемът с радикалния ислям е още от 1998-1999 г.
Красимир Каракачанов: Проблемът с радикалния ислям е още от 1998-1999 г.