НОВИНИ

Гърция въвежда нови мерки за борба с бежанския наплив

Засилено наблюдение на границите, събиране на деца без придружител със семействата им в ЕС, прехвърлянето на бежанци и мигранти от островите в други центрове, промяна в процеса за даване на убежище. Това са само част от мерките, приети на извънредно заседание на правителствения съвет по външна политика и отбрана на Гърция, което се проведе в премиерската резиденция.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:46, 31.08.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
гърция въвежда мерки борба бежанския наплив

Според говорителя на гръцкото правителство Стелиос Пецас на срещата с Кириакос Мицотакис са взети решения за нова и по-засилена политика по въпроса, след увеличаващия се брой бежанци и мигранти, пристигащи на острови в източната част на Егейско море.

116 непридружени деца от гръцките острови ще бъдат прехвърлени в други държави от ЕС, с които вече съществува споразумение за връзка с техните семейства. През следващите седмици 250 деца без придружители ще бъдат прехвърлени в сигурни убежища в Гърция и се планира да се направи същото за други бежанци и мигранти, за да се намали броят им на островите.

На извънредното заседание беше решено да се засили граничният надзор в сътрудничество както с „Фронтекс“ така и с европейските власти и НАТО. В този контекст ще бъде приета Националната интегрирана система за морско наблюдение - система, която свързва бреговите и военните системи за наблюдение чрез използването на нови технологии (обикновени и термични камери, дронове и др.).

Предвижда се също така да се промени институционалната рамка в процеса на даване на убежище или да се премахне обработването на молбата на втора инстанция, така че „в случай на отхвърляне на молбата за убежище, процедурата по връщането на кандидата в страната на произход да започне незабавно“.

Успоредно с това ще бъде засилен полицейският контрол за издирване на бежанци, чийто молби са били отхвърлени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнена стихия в Старозагорско, евакуираха дом Майка и дете
Огнена стихия в Старозагорско, евакуираха дом "Майка и дете"
Сблъсъци в Белград между привърженици на правителството и опозицията
Сблъсъци в Белград между привърженици на правителството и опозицията