НОВИНИ

Гърция засилва бреговата охрана заради притока на мигранти

Гърция засилва бреговата охрана и разширява взаимодействието си с Европейската агенция FRONTEX и НАТО заради засиления приток на мигранти, стана ясно след спешно заседание на правителството в Атина.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:53, 21.09.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света
гърция засилва бреговата охрана заради притока мигранти

На срещата в резиденцията на премиера Кириакос Мицотакис по въпросите, свързани с притока на бежанци и мигранти присъстваха министъра на външните работи, на отбраната, на вътрешните работи.

„Беше взето решение да се вземат мерки за „разтоварване“ на островите от мигранти и бежанци, да се усили личния състав на бреговата охрана, да се увеличи броят на патрулните кораби в източната част на Егейско море, да се разшири взаимодействието с партньорите от FRONTEX и НАТО“, съобщи източник от гръцкото правителство.

През последните месеци от Турция на гръцките острови в Егейско море ежедневно пристигат стотици мигранти и бежанци. По данни на Службата по миграция, само за последните 4 дни са пристигнали повече от 2000 души. Центровете за прием на мигранти на островите са препълнени и се налага незаконно пристигналите да бъдат транспортирани до континенталната част на Гърция.

Турция обяви, че на територията ѝ се намират 4 милиона бежанци и тя не може до без край да ги задържа. Президентът Ердоган заплаши да отвори границата и да пусне сирийските бежанци на запад ако не бъде създадена зона за сигурност в северната част на Сирия и ако Западът не окаже на Анкара обещаната помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха заподозрян за отвличане на самолет преди 34 години
Задържаха заподозрян за отвличане на самолет преди 34 години
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска