НОВИНИ

Гръцката част на Кипър минава на зимно часово време, а турската остава на лятно

Остров Кипър е поделен на две части не само по етническа линия. Гръцката и турската част на острова от утре ще имат и различно часово време.

bnt avatar logo
от БТА
13:10, 29.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още
гръцката част кипър минава зимно часово време турската остава лятно

Гръцката част на острова, както и всички останали страни от Европейския съюз, тази нощ ще върне стрелките на часовника с един час и ще мине на зимно часово време. Турската част обаче ще остане на лятно часово време, следвайки примера на Турция. Така Кипър ще стане остров с две часови зони.

През септември Турция реши да остане постоянно на лятно часово време. Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, реши да направи същото, защото банковият й сектор, търговията, самолетният й транспорт са свързани тясно с Турция.

Според местното сдружение на работодателите разликата във времето ще причини неудобства за 5000 кипърски турци, които работят от другата страна на острова. Иначе почти няма кипърски гърци, които да работят в северната турска част.

Лидерите на турската и гръцката общност в Кипър са в разгара на преговорите за обединение на острова, който от 1974 г. е разделен на две части. Преговорите се водят с посредничеството на ООН.

Докато не бъде постигнато споразумение, Кипър ще си остане едно от редките места на планетата, където можете да посрещнете Нова година два пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавите от ЕС отказват да изпратят в Гърция специалисти по бежански въпрoси
Държавите от ЕС отказват да изпратят в Гърция специалисти по бежански въпрoси
Тайландците отдават последна почит на покойния крал Пумипон Адулядет
Тайландците отдават последна почит на покойния крал Пумипон Адулядет