Гръцката пристанищна полиция е открила 32-ма турски граждани в надуваема лодка в Егейско море, близо до турското крайбрежие, съобщава АФП, като се позовава на гръцката брегова охрана. Турските граждани са били отведени на остров Хиос.

Според гръцките медии 32-мата турски граждани са противници на режима на президента Реджеп Тайип Ердоган и се очаква да подадат молба за убежище в Гърция, но министерството за миграцията за момента не е потвърдило тази версия.

© БТА / Архив

Лодката е била открита от гръцки патрул в нощт а на 14 срещу 15 декември в морето край остров Инусес, посочи пред АФП представителка на пресцентъра на гръцката брегова охрана.

Тя уточни, че турските граждани са отведени на остров Хиос, за да бъдат „регистрирани и идентифицирани“.
Освен турските граждани, пристанищната полиция е задържала на борда на лодката и един мъж, предполагаем каналджия, чиято националност не се съобщава.

Много турски граждани поискаха убежище в Гърция, както и в други европейски страни, след опита за преврат в Турция през юли 2016 г., припомня АФП.

Гръцкото правосъдие отхвърли през януари искането на Анкара за екстрадиция на осем турски военни, намерили убежище в Гърция след осуетения опит за преврат. Турският президент отново повдигна този въпрос при посещението си в Атина в началото на декември по време на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас.