НОВИНИ

Гръцката църква не признава автокефалността на новата църква на Украйна

Присъствието на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним на вечерната молитва заедно с ръководителя на "новата църква" на Украйна Епифаний във Вселенската патриаршия не означава признаване на автокефалността на църковната структура, съобщи източник в атинската епархия за РИА Новости.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:46, 12.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
гръцката църква признава автокефалността новата църква украйна

Йероним пристигна в понеделник в резиденцията на Вселенския патриарх Вартоломей във връзка с именния му ден. Архиепископът бил придружен от няколко митрополити. Великата вечерня в чест на светите апостоли Вартоломей и Варнава се проведе в манастира „Живоприемни източник“. След службата Епифаний подари незабравим подарък от своята интронизация - епископска панагия. В понеделник вечерта Йероним се завърна в Атина и не остана за празнуването на именния ден на патриарха.

Присъствието на архиепископа на Атина и на цяла Гърция Жером на вечерната молитва заедно с ръководителя на "новата църква" на Украйна Епифаний в Константинополската патриаршия не означава признаване на автокефалия на канонична структура, съобщи източник в Атинската епархия.

„В никакъв случай присъствието на архиепископ Йероним на молитвата заедно с Епифаний не може да се счита за признание за автокефалност”, заяви източник от архиепископията. Според него архиепископът на Атина, Йероним, "не е очаквал Епифаний да бъде там".

"Ние сме много чувствителни към тази тема за автокефалността. През март не го обсъждахме на Синода, решихме да го предадем на Синода на епископите", каза той. "Тук трябва да се поддържа баланс," каза източникът за агенцията.

Досега нито една православна църква не е признавала "новата църква" на Украйна. Вселенската патриаршия се опитва да получи признание от Йероним.

В Украйна през декември 2018 г. бе създадена „нова църква” в резултат на сливането на две църковни структури, действащи в Украйна. Каноничната украинска православна църква, водена от митрополит Онуфрий, отказа да участва в това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова наредба за здравословното хранене на децата
Нова наредба за здравословното хранене на децата
Поредно убийство на журналист в Мексико
Поредно убийство на журналист в Мексико