НОВИНИ

Гръцкият парламент дебатира членството на Македония в НАТО

Със закъснение от 40 минути, в гръцкия парламент започна пленарната сесия по проектозакона на Министерството на външните работи "Ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяване на Република Северна Македония".

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:36, 08.02.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Думата ще имат представящите проектозакона министри от правителството и депутати, а сесията ще приключи с гласуване.

За да бъде ратифициран протоколът за членството на Македония в НАТО, са необходими поне 151 гласа в 300-членния парламент.

Очакванията в Гърция са, че депутатите, които подкрепиха ратификацията на Преспанския договор преди седмица, днес също ще подкрепят протокола.

Заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос заяви, че след ратификацията, ще бъде възможно използването на новото име на Македония, Северна Македония.

Йоргос Катругалос, зам.-министър на външните работи на Гърция: След гласуването на протокола ще изпратим вербална нота до Министерството на външните работи на Северна Македония и те веднага, може би същия ден, могат да известят ООН и всички държави, които са признали предишното им конституционно име, че новото конституционно име е Северна Македония. Това е въпрос на дни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическият спор за Северен поток 2 ескалира
Политическият спор за "Северен поток" 2 ескалира
От БСП искат документи по преписката за строителството на Ларгото
От БСП искат документи по преписката за строителството на Ларгото