Гръцкият парламент ще гласува Преспанското споразумение утре

Гласуването на Преспанското споразумение в гръцкия парламент беше отложено за утре следобед, за да се осигури възможност за изказване на многото желаещи депутати. 1500 полицаи са разположени в Атина заради демонстрациите срещу споразумението за промяна на името на бившата югорепублика на Северна Македония. Залогът е нейната евроатлантическата интеграция.

от Катя Пеева, кор. на БНР
преди 1 година
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Гърция и гърците се разделиха на два лагера: "за" и "против" договора от Преспа. Името "Македония" стана катализатор на политически пристрастия. В парламента текат дебати втори ден, като двете страни не променят позиции. Сириза убеждава, че споразумението със Скопие има политически акцент за сигурността на Балканите. Опозицията използва всички аргументи от "национално предателство" до нарушаване на Конституцията. Шестима независими депутати държат картата за ратифициране на Република Северна Македония.

;

Гърците на демонстрациите показват липсата на национален консенсус по казуса. Всички протестират срещу договора. Социолозите отчитат, че "70% от гърците не желаят да имат съседна страна с името Македония". Напрежението е толкова силно, че дори учениците затвориха гимназии с плакати "Не продавайте Македония".

Христос Гунтенудис, кмет на Поликастро Пеония: Решихме днес да затворим пазара, общинските и държавните служби. Тези депутати не трябва да гласуват "за". Те не са добре дошли в нашата община.

Дебатите на депутатите ще продължат до късно тази нощ, което наложи отлагане на гласуването за утре в 14 часа. Предполага се,че протести ще има в часа на вота пред парламента. Дори организаторите на протестите призовават хората да не ходят утре на работа и да протестират в цялата страна.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени