НОВИНИ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас преговаря с фермерите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и фермерите, които от един месец блокират пътища и граници на страната, най-сетне седнаха на масата за преговори. За начало бяха обсъдени предложенията на правителството, които представителите на протестиращите трябва да съобщят на различните групи. Изходът остава неясен, но поне диалогът започна.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
20:04, 22.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Видимо има желание, както от страна на фермерите,така и от страна на премиера за постигане на споразумение. Това, което Ципрас предложи, като промени в проектозакона за данъци и пенсионна реформа, не е удовлетворява всички искания на земеделците, но е максимална възможност, съобразена с програмата на кредиторите. В следващите два до три дни на всички блокади ще гласуват приемат ли предложенията Ципрас за основа на преговори.

Някой вече коментираха, че „не са постигнали очакваното“, докато за други има „голям напредък в защита на интересите им“.

В гръцката драма с фермерите,която вече излезе извън рамките на границите, ясно личи политически натиск от опозицията върху земеделците с цел да падне правителството при гласуване на закона. Цяла Гърция следеше развитието на преговорите днес.Дори и засилената охрана на много места доказа,че има риск от ескалация на напрежението.

Нито един трактор не се оттегли от блокадите, но и затварянето на пътищата беше в облекчен режим. Но самите фермери,или повечето от тях,реално оценяват, че блокадите доведоха до напрежение и щети в много сфери. Не биха си позволили още протести в този мащаб, защото отдавна преминаха границите на търпението, както на гърците, така и на съседните страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо трима успели българи в чужбина се върнаха?
Защо трима успели българи в чужбина се върнаха?
Кандидатите за държавни служители ще се явяват на два конкурса
Кандидатите за държавни служители ще се явяват на два конкурса