Министърът на външните работи на Гърция - Николаос Дендиас е на посещение у нас. Той се срещна с министър-председателя, с външния министър и с президента. По време на разговорите са обсъдени газовия интерконектор между България и Гърция, икономическото сътрудничество и развитието на туризма.

По време на разговора с гръцкия външен министър премиерът Бойко Борисов е изтъкнал важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни. Акцент е поставен и върху сферата на туризма като премиерът Борисов е подчертал значението на автомагистрала „Струма" за свързаността с южната ни съседка.

Според външния ни министър Екатерина Захарива на европейско ниво България и Гърция споделят изключително близки позиции - и за следващия бюджет, и при търсенето на трайно решение по темата с миграцията. Захариева припомни важната роля на Гърция за присъединяването на България към Евросъюза и отправи поглед към Западните Балкани.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Сега и ние заедно с вас искаме да помогнем на нашите съседи и приятели на страните от Западните Балкани затова да станат членове на ЕС, разбира се, тогава когато са готови.

Гръцкият първи дипломат отбеляза, че и двете страни работят за регионалната стабилност.

Николаос Дендиас - министър на външните работи на Гърция: Ние сме един от най-големите инвеститори в България и винаги насърчаваме гръцките компании да идват тук. Приканваме също потенциални български инвеститори. Гърция е готова да подкрепи България и в присъединяването ѝ към Шенген.

Според президента Румен Радев отношенията между България и Гърция са доказателство, че на Балканите може да се гради стратегическо партньорство.

Румен Радев - президент на Република България: И аз силно се надявам, че ще предоставим необходимите условия затова - не само развитие на транспортна свързаност, енергийна свързаност, но и на възможност хората да комуникират по-свободно и по-често. Това означава и нови контролно-пропускателни пунктове и разширяване на съществуващите такива.

Догодина България и Гърция ще отбележат 140 години от установяване на дипломатически отношения.