НОВИНИ

Атина и Скопие са готови на компромиси по спора за името на Македония

Атина и Скопие са готови на исторически компромиси за постигане на решение по спорния въпрос за името на Македония. Това стана ясно след срещата на двамата първи дипломати - Никос Кодзиас и Никола Димитров. Това е първото посещение на гръцки външен министър в Македония с първия директен полет Атина-Скопие от 12 години насам. Самолетът на Кодзиас кацна на летището, чието име беше променено през февруари от „Алескандър Македонски“ на „Скопие“, в знак на добра воля от страна на Македония.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:32, 23.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

И Никос Кодзиас, и Никола Димитров демонстрираха взаимно уважение и желание за зачитане на мнението на другия, а акцент в разговора им е бил спорът за името.

Никола Димитров, министър на външните работи на Македония: Все още има предразсъдъци. От друга страна, мисля и Никос ще потвърди, има искрено желание въпросът да се реши без някой да бъде унижен и да се намери вариант за споразумение.

Гърция би подкрепила компромис, каза гръцкият дипломат номер едно Кодзиас. По време срещата с колегата си са коментирали прокетоспогодбите и на двете страни. И Димитров е дал да се разбере, че предложението на Гърция за слято име без превод "Gornamakedonija", не е приемлив за Скопие вариант.

;
Никос Кодзиас, министър на външните работи на Гърция: До голяма степен се договорихме какво искаме в бъдеще. Това, за което днес се споразумяхме ще бъде предадено на г-н Нимиц за изготвянето на общ текст, който да бъде одобрен от Съвета за сигурност на ООН. Вярвам, че след съдържателни преговори ще стигнем до положителен резултат.

И докато политците демонстрират желание за компромис, то гражданите на двете държави не са на това мнение. Мащабни протести срещу предложените пет варианта вече имаше в Солун и Атина. Днес недоволство имаше и в Скопие.

Посланието ни към Кодзиас е, че името на нашата страна няма да се променя! Познаваме добре историята си и промяна на името не е вариант!

Следващата среща, на която ще се обсъжда името на Македония, е насрочена за 30 март във Виена. Където освен Димитров и Кодзиас, ще присъства и специалният пратеник на ООН Матю Нимиц.

През последните месеци Атина и Скопие активизираха преговорния процес в опит да сложат край на спора около името Македония, който датира от над четвърт век, и е една от основните пречки пред членството на страната в ЕС и НАТО. Няма краен срок за постигане на споразумение, но и двете страни се надяват това да стане преди срещата на върха на НАТО през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачи заплашват с протести заради новите транспортни регулации
Превозвачи заплашват с протести заради новите транспортни регулации
ДРУГИТЕ новини: Светлинно шоу за водата
ДРУГИТЕ новини: Светлинно шоу за водата