НОВИНИ

Натиск над гръцкото правителство заради трагедията с пожарите край Атина

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое днес политическа отговорност за трагедията при смъртоносните пожари северно от Атина. Досега жертвите са поне 87 жертви, стотина души още са в неизвестност. По-рано опозицията обвини кабинета в арагантност и провал при справянето с бедствието.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:27, 27.07.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Гръцкото правителство е под натиск на фона на очакванията за ръст на броя на жертвите и висящи въпроси около огнения капан в курортното градче Мати и в част от Рафина. Консервативна Нова демокрация атакува кабинета веднага след края на тридневния траур, социалистите от ПАСОК също посочиха, че управляващите носят огромна отговорност като не са задействали навреме плановете за евакуация.

;

Премиерът Ципрас не беше виждан публично от вторник, когато обяви националния траур, а днес свика спешно заседание на правителството.

Алексис Ципрас - премиер на Гърция: Повиках ви тук преди всичко, за да поема политическата отговорност за тази трагедия пред моя кабинет и гръцкия народ. Призовавам и вас да поемете отговорност, колкото и да е тежко. Никога няма да се опитаме да избягаме от нашите отговорности.
;

Алексис Ципрас повтори, че са налице индикации за умишлен палеж.

Алексис Ципрас - премиер на Гърция: Не знаем кои стои зад това и каква е неговата цел и няма да започнем лов на вещици.

Гръцкото правителство дава ход на национален план за справяне с дългогодишните нарушения в строителството. Редица пътища от плажа се оказаха препречени от незаконни постройки. По-рано властите изтъкнаха мълниеносното разпространение на пожара.

Димитрис Цанакопулос - правителствен говорител: При пожар, продължил едва час и половина и град с 20 хиляди души са необходими повече от пет или шест часа за евакуация, вероятно дори и цял ден.
;

Около 300 пожарникари и доброволци претърсват пепелищата за безследно изчезнали. Близките на загиналите ще получат еднократна сума от 10 хиляди евро и ще бъдат назначавани на работа в обществения сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апел за Европа в Залцбург
Апел "за" Европа в Залцбург
Министър Горанов: Има готовност за дебат за финансирането на БНТ и БНР
Министър Горанов: Има готовност за дебат за финансирането на БНТ и БНР