Група от четирима имотни измамници е задържана в София. Според разследващите арестуваните са извършили измами с 23 имота в столицата. Жертвите им са самотни възрастни хора, както и такива с психически отклонения. В групата участва и бивш нотариус, който е с отнети права заради участие в такива престъпления през 2009 г.

Работата по групата е започнала преди година. Тогава в СДВР е подаден сигнал от наследник на измамен възрастен човек. Оперативните влизат в следите на измамниците и установяват, че ядрото е от четирима, сред които и бившият нотариус Борис Янков, който е бил юридическият съветник на групата.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: Консултации по отношение на документите, които трябва да бъдат подготвени за конкретните сделки. Начинът и при кой Нотариус да отидат, за да минат тези сделки.

Бившият нотариус Янков изготвил схемите, по които по законен начин да се придобива собствеността на имотите от жертвите.

Задържаха 15 души за имотни измами в София

Задържаха 15 души за имотни измами в София

15 души са арестувани след акция на СДВР срещу извършители на имотни измами в София, съобщи пресцентърът на вътрешното министерство. Престъпната група...

В повечето случаи измамените не получавали нищо.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: В някои от случаите говорим за имотна облага да речем предоставяне на телевизор или хладилник в много минимален размер. В друга част от сделките са подготвяни свидетели, които да участват в нотариалните производства, за да потвърдят пред Нотариуса, че собственика на имота го владее повече от 10 години или така наречената обстоятелствена проверка по придобивна давност.
Задържана е група имотни измамници

Задържана е група имотни измамници

Задържана е група от четирима измамници. Според специализираната прокуратура те са извършили измами с 23 имота в столицата, като жертвите им са самотн...

Освен по давност имоти са крадени и с подправени документи или пък такива, които са подписвани от жертвата, чрез принуда или заблуда.

Ваня Христева, прокурор: Включително и с това да подписват празни листи, за които те смятат, че става дума за пълномощни пред различни институции, социални помощи и такива са склонявани да подписват и подобни документи, с които всъщност упълномощават други лица да ги представляват пред Нотариуси.

За момента няма данни действащи Нотариуси да участват в схемата. Кражбата на 9 имота е предотвратена, като разследващите са засекли подготовката за измамата и са предупредили потенциалните жертви да не подписват документите.

"Частен случай" отново в ефира на БНТ - "Жертва на имотна измама"

"Частен случай" отново в ефира на БНТ - "Жертва на имотна измама"

След 4-годишно прекъсване в ефира на БНТ отново стартира рубриката "Частен случай". Всяка неделя след сутрешните новини ще представяме различни казуси...