COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Групата за телефонни измами от Горна Оряховица остава в ареста

От прокуратурата очакват скоро румънските власти да приключат процедурата по екстрадиция на задържаните с Европейска заповед за арест шестима български граждани, замесени в най-мащабната схема за ,,ало измами" у нас. Апелативният спецсъд остави останалите петима задържани, в София и Горна Оряховица, за постоянно в ареста. Според съда има опасност задържаните да се укрият и да извършат нови престъпления.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:57, 30.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В съдебната зала и петимата задържани поискаха да излязат от ареста. Някои заради здравословни проблеми, а други за да се грижат за децата си. Според защитата до момента няма достатъчно събрани доказателство, не било ясно и какво има на записите от СРС-тата. Според съда обаче все още няма обяснение за луксозния начин на живот, който обвиняемите демонстрирали. В залата стана ясно, че никой от тях не работи на трудов договор.

Красимир Елдъров, адвокат: Те са голяма семейство. Обединяването на едно по-голямо семейство, хората, които работят, може да доведе до луксозни автомобили. Автомобилите не са първа ръка. Доколко един автомобил е луксозен или не решава съответният човек.

Според разследващите тарторът на групата все още се намира в Румъния и е сред шестимата българи задържани с европейска заповед за арест. Именно в северната ни съседка са били разположени хората на високо ниво в схемата за измами. Групата се е ръководила от Букурещ. Всеки ден от Румъния са се провеждали стотици хиляди обаждания към жертвите в България. Парите се събирали от мулета и посредници.

Николай Найденов, прокурор: Очакваме да бъдат предприети съответните действия, да бъдат екстрадирани в България. Спрямо тях ще бъдат предприети съответните действия. Те ще се изправят пред съда. Искрено се надявам в много кратки срокове да приключи разследването и да се изготви обвинителен акт, който да се внесе в съда.

От прокуратурата заявиха, че ще направят всичко възможно делото да приключи във възможно най-кратък срок.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отрицателни са пробите на всички лежащо болни под наблюдение за коронавирус у нас
Отрицателни са пробите на всички лежащо болни под наблюдение за коронавирус у нас
Зам.-изпълнителният директор на ДФ Земеделие подава оставка
Зам.-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" подава оставка