НОВИНИ

Защо остров Гуам е стратегически важен за САЩ?

Пхенян обяви, че обмисля ракетен удар срещу американската военновъздушна база на остров Гуам в Тихия океан. Защо този малък остров в Тихия океан е стратегически важен, не само за САЩ, но и за сигурността на целия регион, вижте в следващия материал.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:37, 09.08.2017
5114
Чете се за: 00:52 мин.
По света

"Върхът на копието" или "Стационарният самолетоносач в Западния Пасифик". Така в Пентагона наричат остров Гуам. Той е стратегически за американските интереси в Азия и Тихия океан и две трети от територията му от общо 544 квадратни километра са заети от военни инсталации с около 6000 души постоянен личен състав.

Военноморската база Гуам е дом за 4 атомни подводници и важна спирка за базирания в Япония 7-и американски флот. А военновъздушната база "Андерсън" се използва за отправна точка на тактическите учения на свръхзвуковите стелт бомбардировачи В-1В. Две такива машини прелетяха демонстративно в понеделник над Корейския полуостров след първите заплахи на режима в Пхенян заради новите санкции срещу него.

Гуам е една от 16-те отвъдморски територии на Съединените щати с население от 163 хиляди души. Разстоянието от близо 3400 километра до Северна Корея означава, че островът може да бъде мишена на балистичните й ракети със среден обсег и че те биха я поразили за 14 до 15 минути след пуска. Според съветника по вътрешната сигурност Джордж Чарфъръс обаче шансът Гуам наистина да бъде ударен е една милионна от процента. Към спокойствие призова и губернаторът:

Еди Калво, губернатор на Гуам: "Тази сутрин се обърнах към Белия дом. Казаха ми, че нападение срещу Гуам ще е нападение срещу Съединените щати. Гуам е американска земя!"

На Гуам Съединените щати имат и зенитна батарея за прихващане на балистични ракети със среден обсег в крайната фаза на полета - при навлизане в атмосферата. От април тази година такива системи има и в Южна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов разпореди проверка на заведение, начислявало такса за незаети места
Борисов разпореди проверка на заведение, начислявало такса за незаети места
​Отново слънчево и горещо в четвъртък, оранжев код за цялата страна
​Отново слънчево и горещо в четвъртък, оранжев код за цялата страна