НОВИНИ

Губернаторът на Одеска област подаде оставка

Михаил Саакашвили подаде оставка от поста губернатор на Одеска област. Той обвини властите в Киев и лично украинския президент Петро Порошенко, че саботират неговите усилия за реформи и борба срещу корупцията. Порошенко съобщи, че оставката е приета. Той лично назначи бившия грузински президент на поста през май 2015 г., заради успехите в битката срещу корупцията в страната му.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:50, 07.11.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
губернаторът одеска област подаде оставка

Михаил Саакашвили обяви оставката си на пресконференция, която се предаваше на живо във Фейсбук. Той каза, че търпението му се е изчерпало, след като депутати и държавни чиновници декларираха огромни състояния.

Михаил Саакашвили, губернатор на Одеска област: Реших да подам оставка и да започна нов етап на борбата. Няма да си скръстя ръцете и няма да се изморя. Да не се надяват и да не разчитат, че ще се избавят от мен. Аз съм войник, който върви колкото може. И колкото трябва за пълната победа, за да избавим Украйна от тази мръсна корупция, която печели върху кръвта на нашите войници и жертвите на Майдана, която предаде идеята на украинската революция.

Саакашвили пое губернаторския пост с обещание да проведе радикални реформи и много експерти смятаха, че той наистина се опитва. Но скоро започнаха конфликти с Киев. Губернаторът обвини тогавашния премиер Арсений Яценюк в корупция и липса на реформи. Сега той каза в прав текст, че властите в Киев покровителстват бандитизма, а президентът Петро Порошенко лично поддържа два корупционни клана в Одеска област. Днес подаде оставка и началникът на одеската полиция Гиорги Лорткипанидзе, който е съратник на Саакашвили. По-рано се оттегли помощничката на губернатора Мария Гайдар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доларът поскъпна, а златото поевтиня, след като ФБР оневини Хилари Клинтън
Доларът поскъпна, а златото поевтиня, след като ФБР оневини Хилари Клинтън
Започна седмицата на бащата
Започна седмицата на бащата