НОВИНИ

Губернаторът на щата Хавай се извини за фалшивата тревога за балистична ракета

Фалишива тревога за нападение с балистична ракета предизвика паника на Хаваите. Губернаторът на щата се извини за инцидента и обяви, че започва мащабно разследване на случилото се.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:32, 14.01.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Събота сутрин. Жителите на Хаваите получават съобщения на телефоните се. Те гласят, че към щата лети балистична ракета, че трябва незабавно да потърсят убежище, и че това не е учебна тревога. Същото послание звучи по телевизията и по радиостанциите. Настъпва хаос и паника.

Черис Карлсън: "Усетих страх, ужас... че не съм с децата си, че ще умра - и аз, и децата... Какво щях да правя!?"
Филип Саймънс: "Бях ужасен, мислех за семейството си. Жена ми беше на разходка. Обадих ѝ се веднага. И тя беше получил същото съобщение. Знаех, че в този момент е важно да сме заедно. Събудих шест годишната си дъщеря. За щастие не се наложи да ѝ обяснявам какво можеше да се случи..."

Въпреки че имейл с опровержение, който гласи, че тревогата е фалшива е изпратен 18 минути по-късно, хората получават есемес едва след 38 минути. Оказва се, че служител е натиснал грешен бутон и това е причината за изпращането на тревожното съобщение. Губернаторът на Хаваите се извини за инцидента.

Дейвид Айджи, губернатор на Хаваите: "Знам, че това което се случи днес е напълно неприемливо, много хора от общността ни са били сериозно засегнати. Дълбоко съжалявам за болката и объркването, което мнозина са изпитали. Аз също съм страшно ядосан и разочарован, че такова нещо се е случило. Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че това няма да се повтори."

На Хаваите работи система за ранно оповестяване на нападение заради близостта на територията със Северна Корея. Заради зачестилите ракетни опити на Пхенян, които са потенциално опасни за американския щат, в края на миналата година за първи път от Студената война бяха тествани и сирените, които предупреждават за ядрено нападение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бабиш призoва Земан да подкрепи евроатлантическата ориентация на Чехия
Бабиш призoва Земан да подкрепи евроатлантическата ориентация на Чехия
Държавата отпусна пари за ремонта на мост, разрушен от наводненията през 2014 г.
Държавата отпусна пари за ремонта на мост, разрушен от наводненията през 2014 г.