НОВИНИ

Губим 23 млрд. лева заради сивата икономика

Сивата икономика у нас е 21 процента или 23 милиарда лева, и заради този сериозен дял от КНСБ започнаха информационната кампания "Сивото убива". Тя информира работниците за техните права и ги насърчава да подават сигнали срещу некоректни работодатели. Кампанията, която се проведе и във Варна, е национална и ще продължи до края на септември.

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 27.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Според КНСБ най-висок дял сива икономика има при автосервизите, строителството и селското стопанство. Според Емил Германов над 80 на сто от сервизите у нас работят на черно, заради което легалните сервизи свалят цените и качеството.

Емил Германов - председател на Съюза на автосервизите в България: Ако в цяла Европа на 1 милион 50 души загиват по пътищата, в България на 1 милион 100 души загиват.

Пламен Димитров съобщи, че в селското стопанство всеки втори работи без договор, а в строителството делът на скритата икономика е над 40%.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Пазарът на труда в България се обърна. В момента те са в силната позиция, бизнесът е в слабата! Тоест няма хора за нищо! Това вече дава по-голяма сила на хората да се изправят и да кажат - аз няма да работя при тези условия!

Част от кампанията е новото мобилно приложение "Вокс КНСБ". Чрез него хората могат да подават сигнали срещу некоректни практики на работодатели и фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат екскурзоводи по Черноморието
Не достигат екскурзоводи по Черноморието
Проверяват въздушните превозвачи от и до България заради закъснения на полети
Проверяват въздушните превозвачи от и до България заради закъснения на полети