"Гугъл" изключи "Хуауей" от нова версия на "Андроид"

"Гугъл" замрази отношенията си с "Хуауей". Китайският телекомуникационен гигант от днес няма да има достъп до трансфер на хардуер, софтуер и технически услуги на компанията с изключение на обществено достъпните чрез отворен лиценз технологии.

от БНТ
преди 9 месеци (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Хуауей" губи достъп до патентованите мобилни приложения и услуги от "Гугъл", в това число и операционната система "Андроид". Сега компанията ще може да ползва само обществено достъпната версия на софтуера. Собствениците на тези телефони няма да могат да използват също "Джимейл" и "Ютуб". Мярката ще засегне над сто милиона души с нови апарати на "Хуауей". Толкова телефони, произведени от концерна, са били продадени само миналата година извън Китай.

Компанията попадна в търговския черен списък, обявен миналия петък от американския президент Тръмп. Сред другите американски компании, които прекратиха търговските взаимоотношения с "Хуауей" са "Интел" и "Куалком". В Европа, засега "Хуауей" притежава почти 30 процента от пазарния дял.

;

От "Хуауей"- България съобщиха за БНТ, че "Хуауей" ще продължи да предоставя ъпдейти на приложенията за сигурност и следпродажбено обслужване на всички съществуващи смартфони и таблети на марката, като това важи за всички устройства, които вече са продадени или все още са на склад.

На устройствата, които вече са продадени или в момента са в продажба, ще могат да се използват Google Play, Gmail, както и останалите приложения на Google и на трети страни, както обикновено. Всички тези приложения ще получават ъпдейти. Също така тези устройства ще получават ъпдейти до Huawei EMUI.

Топ 24
Най-четени