НОВИНИ

Гутериш: Човечеството е във война с планетата и сега планетата отвръща на удара

Унищожителното въздействие на глобалното затопляне, което заплашва човечеството е ответен удар от природата, която е застрашена. Това заяви преди Международната конференция за климата в Мадрид генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:59, 01.12.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света
гутериш човечеството война планетата планетата отвръща удара

„В продължение на десетилетия човечеството е във война с планетата и сега планетата отвръща на удара”, заяви той, отчитайки "крайно неадекватните" усилия на големите световни икономики за ограничаване на въглеродните емисии.

"Трябва да спрем войната срещу природата и науката ни казва, че можем да го направим."

Гутериш спомена доклад на ООН, който ще бъде публикуван след няколко дни, потвърждаващ, че последните пет години са най-топлите откакто се води подобна статистика, като 2019 г. вероятно ще бъде втората най-гореща в историята.

"Бедствията, свързани с климата, стават все по-чести, по-смъртоносни, по-разрушителни", каза той в навечерието на конференцията за климата на 196-те световни нации COP25 в Мадрид.

Всяка година замърсяването на въздуха, свързано с изменението на климата, убива седем милиона души, отбеляза Гутериш и добави, че човешкото здраве и продоволствената сигурност са поставени в риск.

Коментарите на шефа на ООН бяха ясно насочени към шепата страни, отговорни за повече от половината от глобалните емисии на парникови газове, въпреки че той не ги назова по име.

Президентът Доналд Тръмп даде ход на процес, който ще накара САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата до края на годината, а други големи замърсители - Китай, Индия, Русия и Бразилия - дадоха неохотни индикации, че ще се задълбочат своите ангажименти.

Гутериш заяви, че Европейският съюз има конструктивна роля, посочвайки, че 28-членният блок може да поведе света към глобална икономика с нулево замърсяване до 2050 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха светлините на елхата в София
Запалиха светлините на елхата в София
Евакуация в Торино заради обезвреждането на снаряд от Втората световна война
Евакуация в Торино заради обезвреждането на снаряд от Втората световна война