НОВИНИ

​И АБВ номинира официално ген. Румен Радев за кандидат-президент

И АБВ номинира официално генерал Румен Радев за кандидат-президент. След като вчера бившият шеф на военно-въздушните сили получи официална номинация от Националния съвет на БСП. Днес той беше одобрен официално и от Националният съвет на АБВ. Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че генерал Радев е силна убедителна кандидатура като професионалист, гражданин и голям български патриот. Самият Радев каза, че очаква подкрепа от всички българи, които мислят за България, като лоялен член на НАТО и Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 18.08.2016
7960
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Председателят на АБВ Георги Първанов заяви, че генерал Румен Радев се очертава като фаворит в предстоящите избори за президент. Над 25 души са задали въпроси на днешното заседание на Националния съвет на АБВ, повечето, от които към генерал Радев, преди той да получи официална номинация на Алтернатива за българско възраждане, обяви лидерът й и президент на България от 2002 до 2012 година.

Георги Първанов, председател на АБВ: Дал съм му моя тритомник, включително и отчета на президента, който съдържа много ясни позиции, съдържа и много информация, но какво от това генерал Радев ще вземе и ще използва, трансформирайки го в новите условия, в новите предизвикателства, защото наистина средата - вътрешна и международна - е съвсем различна, това той сам ще прецени.

По-рано днес бившият лидер на БСП Михаил Миков коментира в сутрешния блок на БНТ, че АБВ нанесли тежки поражения на лявото, като подкрепяли десницата. Миков изрази мнението си и защо се зародила турболенцията в БСП покрай избора на генарал Радев.

Михаил Миков, депутат от ПГ "БСП лява България": Поради редица неясноти, включително поради съмнение, че задкулисни играчи се намесват и БСП става пленник на други политически сили, конкретно визирам АБВ и това вчера звуча като тревога в изказванията на Националния съвет, особено по въпроса за коалиционната формула.

Днес, генерал Румен Радев коментира, че лепенето на етикети върху него от страна на някои политици всъщност му оказва помощ в предизборната кампания, конкретно визира изказване на Иван Костов.

Румен Радев, кандидат-президент на БСП и АБВ: След като го издига БСП и АБВ, му лепваме етикета - значи той е с комунистическо съзнание и той ще ни отдалечи от Европа, от НАТО, от ЕС, ще ни хвърли в тъмните прегръдки на Азия. Ами, такива хора налепиха етикети с цени на нашата индустрия, на нашата енергетика, на БГА "Балкан" и ги разпродадоха за жълти стотинки. Така че аз наистина благодаря за такива квалификации по мой адрес.

След Националния съвет на АБВ стана ясно, че самият генерал Румен Радев ще прецени кой да е неговият кандидат-вицепрезидент. Не беше потвърдена или отречена информацията, че вицепрезидент на Радев би могъл да бъде проф. Андрей Пантев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Рилския манастир отбелязаха 1070 години от смъртта на Св. Иван Рилски
В Рилския манастир отбелязаха 1070 години от смъртта на Св. Иван Рилски
Национален турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания
Национален турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания