НОВИНИ

И "паяци" в борбата със снега

4 "паяка" се впуснаха в борбата за почистване на паркоместата от Синята и Зелената зона в София. Начинът на действие - "паяк" вдига паркиралите автомобили, снегорин почиства и след това колата се връща на мястото си. Това забавя изключително много почистването на всичките 16 500 паркоместа от зоните в София. Същевременно гражданите се възмущават и отказват да плащат за непочистения паркинг. Цял ден от общината и пожарната премахват и опасни висулки.

Милена Кирова
от Милена Кирова Оператор: Мирослав Милков
20:17, 20.01.2016 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

София. Ранния следобед. Бул. "Христо Ботев" - по принцип "Синя зона" за паркиране. Днес там няма спрели автомобили срещу заплащане. От общината ги възпират с ограничителни ленти. Само колите на живеещите наблизо си стоят. И те пречат. Причината - от общината вече трети ден се опитват да почистят паркоместата в двете зони- синя и зелена. Засега без голям успех. Разчистени са само бул. "Патриарх Евтимий" и площад Батенберг.

Румяна Милова - директор Дирекция "Паркиране и мобилност" към Центъра за градска мобилност: Много са паркоместата - 16 500 в зоната. Невъзможно е да се изчистят всички. Приоритет са тези улици, по-скоро булеварди в случая, където има повече паркоместа.

Четири паяка се впуснаха в битката със заснежените паркоместа от "Синята" и "Зелената зона" в столицата. Начина на действие: първо вдигат автомобила, след това снегорин почиства пътя и накрая връщат колата обратно на мястото й.

Време и усилия - това са загубите от това необичайно почистване. А при температури под минус 10 е препоръчително паяците да не работят, защото може да възникне проблем с крановата уредба.

По-голямата част от паркоместтата, обаче, са затрупани със сняг и гражданите недоволстват, че трябва да си плащат за непочистен паркинг.

Тези дни да се чудиш на къде да гледаш - в краката си, за да не се подхлъзнеш или нагоре, от където заплашително са се озъбили ледени висулки. На места вече са се появили червено-бели ленти, които призовават хората да внимават и по-добре да заобиколят.

Александър Делибашев: Преди малко на "Славейков" една доста голяма висулка падна на тротоара.
Етиена Катрин Стайкова: Аз лично на моя балкон си ги чистя. Не е хубаво да ги има, защото ще стане някоя беля и после ще търсим виновни.

Повече от 60 сигнала само за ден са постъпили в общината.Ако висулките са на високи сгради над 15 метра - с тях се заемат от пожарната. Останалите се премахват от Аварийното спасително звено.

Красимир Димитров - Дирекция "Обществен ред и защита при бедствия" към Столична община: Естествено ние реагираме на абсолютно всички сигнали, но там където е възможно гражданите да си премахнат колите под кооперацията, примерно, или пред блоковете и да си отстранят висулките от сградата.

Една двойна стълба, метален прът и доза внимание, за да не пострадаме - така всеки от нас може да си почисти поне козирката на блока, или покрива на къщата, ако е по-ниска. И така да предпази себе си и другите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурдите – как се краде покрив
"Абсурдите" – как се краде покрив
Исландия посрещна първите сирийски бежанци
Исландия посрещна първите сирийски бежанци