И Плевнелиев даде показния по делото срещу Николай Ненчев

ВИП разпит по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на МИГ-овете. Съдът разпитва повече от час предишния президент Росен Плевнелиев. Според обвинението - през 2015 г. Ненчев скрил действащ договор за ремонт на самолетите с руската корпорация РСК-МИГ и започнал преговори с Полша, така поставил в риск авиацията. Преди няколко заседания, по делото показания даде и действащият държавен глава Румен Радев, но в качеството му на бивш командир на Военно въздушните сили.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
преди 2 години
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Разпитът започна с кратък преглед на геополитическата обстановка. Плевнелиев посочи поредица от събития през 2014 г. и 2015 г., в подкрепа на тезата, че Ненчев не е действал еднолично, а е следвал държавната политика.

Росен Плевнелиев: Това дело не е толкова едностранно, едностранчиво и просто, че един министър е взел някакви решения на своя глава. Това е един процес, който в Българската държава се развива през годините.

Според бившия президент идеята за ремонт в Полша идва след Срещата на върха на НАТО в Уелс, която поставя акцент върху диверсификацията от Русия. Тогава Полша била дадена за пример, че е успяла да приведе своите МИГ-ове към натовските стандарти. Няколко месеца след това президентът свиква КСНС, на който участниците се обединяват, че трябват повече пари за отбрана с цел рязко повишаване на съвместимостта с НАТО.

Росен Плевнелиев: Ние зададохме посоката за съвместимост, но същевременно преди това е имало съществуващи договори, които договори е трябвало да продължат да се изпълняват и в същото време да се настрои машината към новите обстоятелства. Не дай си боже, ако трябва да имаме общи операции с наши натовски партньори - тези самолети ще бъдат разпознати като чужди, а не като натовски...

Въпреки че беше поискан от прокуратурата, разпитът на Плевнелиев не може да се каже, че помогна на обвинителната теза. По време на разпита се стигна до остри реплики между защитата и обвинението. Прокурорите направиха забележка, че заседанието се е превърнало в политическа трибуна, но извън залата отказаха коментар. Делото продължава през март.

Топ 24
Най-четени