И русенци ще се включат в спасителната акция на изчезналия в Стара планина

Все още има много голям шанс изчезналият турист в Стара планина Тодор Владимиров да оцелее. Това каза в "Денят започва" Сашо Попов, председател на туристическото дружество "Приста" - Русе. Според него шансовете са над 50%, защото туристът има определен опит, оборудван е с палатка, спален чувал и храна. При извънреден случай, обаче, навехване на крак, счупване или падане от височина шансовете намаляват, каза още Попов.

Росица Белева
от Росица Белева
преди 3 години
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

По думите му слизането от билото на Стара планина в лошо време отнема 2-3 дни

Сашо Попов, председател на туристическото дружество "Приста" - Русе: Т.е поне три дни е логично да се мисли, че той е успял да се скрие, да опъне палатката, да слезе до гората.

От Планинската спасителна служба засега няма да включват доброволци в акцията заради лошото време. Но планинари от русенското дружеството имат готовност да отидат като доброволци, за да покрият по-голяма част от предполагаемия път на слизане.

Според Попов планинарят има определени пропуски. Нарушил е някои основни правила за планинарство.

Сашо Попов, председател на туристическото дружество "Приста" - Русе: Младите хора надценяват възможностите си в планината. Планинарството се практикува от група с водач, не е индивидуално занимание.
Топ 24
Най-четени