НОВИНИ

И тази събота протестират във Франция

Във Франция протестиращите от три месеца "жълти жилетки" излязоха за 17-и път на улиците в Париж и из страната. Днес те обединиха действията си с движенията за женските права с надеждата за нов подем на протестното движение.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, корес. на БНР
19:46, 09.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Социална справедливост, тревоги за климата, равенство между половете или борба срещу домашното насилие - всяка кауза се открои в различен цвят на днешния протест, но въпреки амбициите редиците останаха твърде рехави. Жените поведоха шествието из центъра на Париж. В социалните мрежи активистките приканваха към "седящ" митинг край Айфеловата кула през целия уикенд, но полицията още снощи осуети плана им. Въпреки това протестиращите не се отчайват.

Ориан, демонстрантка в Париж: Жените са на първа линия в демонстрацията, защото няма демокрация без права на жените. Няма и права на жените без демокрация. Ние сме съществена част от правилното функциониране на обществото, упражняваме професии, които са предимно женски, като медицински сестри например.
Яник Кароф, представител на "жълтите жилетки": Между 10 и 15 милиона от французите живеят в бедност. Така че не знаем накъде сме се запътили, но няма да се върнем назад.

Нови участници и нови форми на протест: на летище "Роаси Шарл дьо Гол" няколко десетки души в сигнално жълто протестираха с танц и песен на фона на стачката на митничарите, която забавяше трафика. В Париж демонстрациите минаха по-скоро спокойно, има седем задържани. Повече напрежение е имало в някои градове в провинцията. Според властите едва около 7000 души са излезли на митингите днес, но водачите на протеста се надяват на силна акция следващата събота, за да реагират на края на националния дебат, обявен от президента Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонио Таяни: Брекзит може да бъде отложен до началото на юли
Антонио Таяни: Брекзит може да бъде отложен до началото на юли
Румен Петков определи като неразумно опрощаването на дългове на мюфтийството
Румен Петков определи като неразумно опрощаването на дългове на мюфтийството