COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

И в Бургас искат забрана на бурките

След като в Пазарджик и Стара Загора бяха приети общински наредби забраняващи бурките, Бургас е на път да стане третата община в която да се въведе подобна забрана. Областният председател на ВМРО, който е и общински съветник, вече е направил предложение за въвеждане на санкции за носене на бурки. В края на май се очаква то да бъде прието на сесия на Общинския съвет.

от Веселин Григоров
21:53, 12.05.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В предложението подробно са разписани забраните, за всякакъв вид облекла и дрехи от плат, които частично или цялостно покриват лицата на гражданите.

Георги Дракалиев, общ.съветник от ВМРО, вносител на предложението
Целта е да се вземе една превантивна мярка, за да не допускаме на наша територия да се разпространят пипалата на този радикален ислям, който както виждате проби вече в България и първи негови представители са циганите от Пазарджик, които до преди няколко години бяха най-ревностните евангелисти-християни. Оказа се, че срещу пари много лесно се преминава към една такава религия.

Хората в града се надяват забраната за бурките само не е поредният политически популизъм. - Да, всеки има право на своето вероизповедание, всеки има право на своите традиции, но всеки трябва да бъде толерантен и да се съобразява със останалите, казва Петър Генчев.

Според Мария Кирова, всяко нещо, което е непознато внася притеснение и страх.

Съветниците от НФСБ и ГЕРБ са с нагласа да подкрепят забраната, само групата от БСП смята, че забраненото понякога става по-сладко и търсено и не бива да се стига до такава забрана. Ако наредбата стане факт санкцията за носене на бурки ще бъде от 500 до 5000 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)